
FAQs 
CHANGES IN TRANSACTIONS FOR VND ACCOUNTS OF CUSTOMERS WITH FOREIGN NATIONALITY WHO ARE 

RESIDENTS AND NON-RESIDENTS IN VIETNAM, AND VIETNAMESE NON-RESIDENT CUSTOMERS. 
APPLICABLE FROM NOVEMBER 22nd, 2020 

 
 

STT Question Answer 
 

I Legal Regulations – Background for Techcombank's policy adjustment 
1 Why is this change necessary 

now? 

Techcombank must comply with regulatory requirements of the State Bank of Vietnam (SBV), in this 

case  - Circular 16/2014/TT-NHNN  

We constantly have discussions with regulators on interpretation and implementation of their circulars. 

In our most recent discussions with SBV, the Regulator confirmed that Techcombank must comply with 

this circular. 

The implementation of this circular was delayed while Techcombank sought further advice from SBV. 

It was further postponed to support customers through the lockdowns and disruption caused by the 

Covid-19 pandemic. 

All Banks in Vietnam are required to comply with Circular 16. 

2 “State Bank of Vietnam Circular 

16” - What is it about? 

Circular 16 allows non-resident individuals and resident foreign individuals to use account services and 

to make payments in VND at banks from legitimate income sources and for legitimate payments only. 

Circular 16, Article 9 states that customers must present their documents and/or papers upon making 

transactions, and take full legal responsibility for the authenticity of all the documents and/or papers 

presented to credit institution(s). 

The purpose is to ensure foreign national customers prove the source and purpose of incoming and 

outgoing funds.  

A translation of Circular 16 can be accessed via the link: https://vanbanphapluat.co/circular-no-16-

2014-tt-nhnn-instructions-on-the-use-of-foreign-currency-and-vietnamese-dong-accounts  
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Why does this change only 

affect foreign customers? 

Both the Law of Vietnam and the State Bank of Vietnam have regulations on transactions of all 

customers to ensure they are legitimate. Circular 16 applies to customers with foreign nationality who 

are residents and non-residents in Vietnam, and customers of Vietnamese nationality who are non-

residents in Vietnam. Customers can research the detailed content of the Circular via the link: 

https://vanbanphapluat.co/circular-no-16-2014-tt-nhnn-instructions-on-the-use-of-foreign7currency-

and-vietnamese-dong-accounts  (please focus on Article 9 about the responsibility to provide valid 

documents, proving the source of money received and spending purposes) 

II. Techcombank's updated  policies to comply with the Law (Circular 16/2014 /TT-NHNN of the State Bank) 

1 What are the changes to banking 

services? 

The main change to banking services will be the introduction of a transfer limit for outward E-banking 

channels (remittances/ transfers out) of:   

 200m VND per day for F@st Mobile (mobile banking), and 

 200m VND per day for F@st i-bank (internet banking) 

This enables customers to use both E- banking channels to transfer up to 400m VND per day in total 

funds. 

NOTE: This revised E- banking channels will only be available to customers who have lodged their 

personal documentation. 

The maximum daily transfer limit of 200m VND applies to each E-banking channel (F@st Mobile, F@st 

i-bank). This may consist of smaller transactions to a total of not more than 200m VND per day (each 

24-hour period, commencing 8pm each evening).  

Customers who need to make individual payments above the daily limits or in other currencies should 

go to any Techcombank branch to make account transactions with the valid balances. 

There are also changes to: - 

 ATMs 

o foreign nationals cannot make cash deposits at ATMs that provide this feature 

o Funds Transfers Out (to another person) are no longer permitted via ATM 



 Withdrawal from and deposit to existing e-wallets is not permitted 

III Effect from Techcombank's adjustment policy on customer transactions 

Summary:  
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What transactions are affected 

by this policy? 

From 22th November, 2020, Techcombank will control the following transactions of customers: 

 Provide a limit (200 million/day for F@st i-bank and 200 million/day for F@st Mobile) for 

customers who lodge their personal documentation in one of the following ways: 

Phase 1 Changes - Effective 22 November, 2020

Summary of Transactions

Transfers 

Between 

Linked 

Accounts 
(e.g. debit card/ 

credit card)

(1)
Cash

Deposits

Cash

Withdrawals

Transfer Funds 

to Linked 

Account

Funds Transfer 

Out

(send to any 

person)

Cash

Deposits
(normal 

documentation 

applies)

Cash

Withdrawals
(normal 

documentation 

applies)

Pay 

Utilities

Point of Sale 

(POS)
eg retailers, 

restaurants)

Internet 

Purchases

(incl mobile 

top ups)

New 

Transactions 

to New E-

Wallet 

Top ups to existing

E-Wallets

Personal Documentation

Phase 1 Change

 Effective 22 

November, 2020

No Change

Phase 1 

Change

 Effective 22 

November, 

2020

No Change No Change

Phase 1 Change

 Effective 22 

November, 2020

No Change No Change

Phase 1 

Change

 Effective 22 

November, 

2020

No Change No Change No Change No Change No Change No Change

Phase 1 Change

 Effective 22 

November, 2020

1. I have provided my Temporary Resident Card or 

Permanent Resident Card for Vietnam, issued for a 

period of 6 months or more
     x   x       x

OR

2. I have provided my Passport, with a valid 

Vietnam visa of 6 months or more      x   x       x

OR

3. I have provided my valid Labor Contract and my 

valid Work Permit      x   x       x
PLEASE NOTE:

For relatives (parent/wife/husband/child) of a 

customer who has provided documentation 

identified in 1, 2 and 3 above, the following 

documents will also be accepted for E-banking 

digital transactions -

 - Birth certificate

- Marriage certificate

- Certificate of relationship as Relative 

(parent/wife/husband/child) of the customer, for 

No Personal Documentation Provided

I have not provided my personal documentation x  x   x   x       x

 Permitted x Not Permitted

Digital Transactions Other Transactions

Pay 

Utilities

ATM Transactions Branch Transactions Purchases

Funds Transfer 

Out 

(send to any 

person) Up to 

200m VND per day 

by F@st Mobile; 

and 

Up to 200m VND 

per day by F@st 

Internet Banking

Limit is per channel

(effectively 400m 

VND per customer 

across 2 digital 

Funds

Transfer In

(receive 

from any 

person) 

Receipt of 

Salary 

(from 

employer)



 In person, at the nearest Techcombank Branch 

 Authorize another person to submit the documents at the nearest Techcombank Branch 

 Send via Post Office to Techcombank 

 Restricted transactions: 

 Use Techcombank ATM to transfer money to other beneficiary's account or receive 

money from others by ATM (via debit card) 

 Cash deposit transactions via ATM  

 Money transfer transactions from current account to e-wallet and from e-wallet to the 

current account 
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From 22/11/2020, what 

transactions will customers be 

allowed to do via E-banking? 

From 22th November, 2020, customers can still use most of the features through E- banking channels 

(F@st i-Bank & F@st Mobile) such as: 

- Pay bills (electricity / water / insurance / plane, top-up mobile phone, ADSL…)  

- Transfer money between customers' accounts in Techcombank 

- Pay credit card debt at Techcombank 

- Term Deposit Online (open and close) 

- Features for querying, making request for card supporting (register / de-register for internet 

payment, lock/unlock card ...) 

3 Will transactions via debit card 

be blocked? 

No. All transactions via debit card (such as: withdrawals, online payments, and POS payments) can be 

performed as usual. However, ATM transfers to another person’s account are no longer permitted. 

4 Why are outward remittances/ 

transfers of funds allowed at the 

branch, but limited for  

E-banking channels? 

 

Circular 16, Article 9 states that foreign customers must present their documents and/or papers upon 

making transactions, and take full legal responsibility for the authenticity of all the documents and/or 

papers presented to credit institution(s). The purpose is to ensure foreign national customers prove the 

source and purpose of incoming and outgoing funds.  

Branches are able to verify documents that customers provide for transactions (also known as “Know 

Your Customer” or KYC).  

Banks are continuing to enhance tools to verify legal VND sources for transactions. Techcombank will 

continue to support customers who have provided their personal documentation with ebanking services, 

limited to specific remittance limits. 

5 Are bill and other payment 

transactions via E-banking 

channels and via card affected? 

No. Payments for utilities, rent and other services providers and payments for purchases (including 

supermarkets, retailers and restaurants) via E- channels & card can be performed as usual 



6 Are payment of credit card debt 

and savings deposit via e-

banking channel included in the 

daily usage limit (400 million)? 

No. The limit of 200 million/day for F@st Mobile & 200 million/day for F@st i-bank are only applied 

to money transfer transactions to other beneficiaries. 

7 I have multiple accounts at 

Techcombank, can I still 

transfer between these accounts 

via E-banking channels? 

 

Yes. You can still transfer money between your accounts in Techcombank E-banking channels 

8 If I transfer money between my 

accounts at Techcombank via E- 

banking channels, will it be 

included in the daily E-banking 

limit? 

No. Money transfers between your accounts do not count towards the daily transfer limits for E- banking 

channels. 

 

III Frequently Asked Questions 

1 I do not have the required 

documentation for E-banking 

transfer out transactions. What 

can I do to make these 

transations? 

Foreign nationals who have not lodged their personal documentation before 22nd November, 2020 will 

still be able to transact at Techcombank branches. However, in some cases additional documentation is 

required for transactions at branches, depending on the type of transaction.  

2 
What do I need to do to deposit 

cash to my account? 

If you would like to deposit cash to your account, you must visit a Techcombank branch. Additional 

documentation is required for transactions at branches. Proof of source of funds is required for cash 

deposits to accounts. Foreign nationals are not permitted to deposit cash at ATMs 

3 Can I use my debit card or credit 

card for internet purchases? Are 

there amount limits? 

Yes, you can use your debit or credit card for internet purchases at online stores. 

The amount limits depend on class & type of card (ex: the limit for online purchase of gold class of Visa 

debit card is 40 million/day) 

4 Can I make top ups to mobile 

phone providers? 

Yes, you can electronically transfer funds to your mobile phone provider  
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Can I transfer money to my 

spouse's account using E- 

banking channels? 

Yes, if you have lodged your personal documentation at a Techcombank branch you can electronically 

transfer funds to your spouse, as follows:  

 200m VND per day for F@st Mobile, and 

 200m VND per day for F@st i-bank 

This enables customers to use both E- banking channels to transfer up to 400m VND per day in total 

funds. 

6 
Am I able to transfer funds to 

friends who are foreign 

nationals, using E- banking 

channels? 

Yes, you can electronically transfer funds to any person, as follows: - 

 200m VND per day for F@st Mobile, and 

 200m VND per day for F@st i-bank  

The receiver may need to visit their bank to access these funds depending on their personal 

documentation circumstances. 

7 

Can I still pay my credit card? 

Yes, you can electronically transfer any amount to your linked accounts. 

If paying your credit card at a branch with cash, this is a cash deposit to account, so you may need to 

provide proof of the source of funds  

8 Am I able to open an online 

Term Deposit? 

Yes, you are able to open a term deposit online and transfer funds to this account. 

 

9 Are there any changes to 

transactions for foreign currency 

transfers to my linked VND 

account? 

There are no changes to the transfer of funds between linked foreign currency accounts (e.g. USD or 

EURO accounts) to a VND account (in the same name). 

10 I receive a salary from my 

employer and need to send funds 

back to my home country. Can I 

do this? 

Yes, you are able to transfer funds internationally at the branch if you have lodged the specified labor 

contract documentation 

11 I transferred funds to an account 

of a foreign national at another 

Bank and they were unable to 

access the funds.  

What will happen? 

The other Bank should return the funds to Techcombank. When received, Techcombank will credit the 

funds back to your account 

12 Can I transfer funds to another 

person’s account at the branch? 

Foreign nationals are not permitted to credit the accounts of other customers at the branch without 

supporting documents. 



13 Can I deposit cash through an 

ATM that has this facility? 

Foreign nationals are not permitted to deposit cash at ATMs. 

14 Can I withdraw cash (cash 

advance) from my Credit Card 

at an ATM? 

Yes, there are no changes to this service and it is available to all customers, irrespective of their personal 

documentation status 

15 Are there any changes that 

impact funds sent to me 

There are no changes to the receipt of funds during this first phase of Circular 16 changes. 

16 I have 2 current accounts 

(CASA). What is the maximum 

amount I can transfer? 

There are no limits to transfers between linked accounts 

17 
Can I make E- transfers to e-

wallets e.g. Grab? 

 

One-off transactions to set up a new e-wallet are permitted, provided you have lodged your personal 

documentation at a Techcombank branch. 

However, to comply with Circular 16, the electronic transfer of funds to existing e-wallets is not 

available. 

IV Documentation requirements to grant the function and limit of money transfer via E-banking 

Personal documentation 

1 

Resident cards for Vietnam  

 For existing customers of Techcombank: A current and valid Temporary Resident Card or 

Permanent Resident Card for Vietnam, which must have been issued for a period of at least 6 

months. 

 For new customers of Techcombank: A current and valid Temporary Resident Card or Permanent 

Resident Card for Vietnam, which must have been issued for at least 6 months  

2 

Foreign Passport 

 For existing customers of Techcombank: Passport must have a current and valid Vietnam visa for a 

period of at least 6 months. 

 For new customers of Techcombank: Passport must have a current and valid Vietnam visa for a 

period of at least 6 months  

3 
Labor Contract and Work 

Permit 

 

 For existing customers of Techcombank: A current and valid Vietnam labor contract and a valid 

Vietnam Work Permit  

 For new customers of Techcombank: A current and valid Vietnam labor contract and a valid 

Vietnam Work Permit 
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Spouse’s documents 

For relatives (parent/wife/husband/child) of customers who have provided documentation identified in 

1, 2 and 3 above, one of the following valid documents will also be accepted for E-banking digital 

transactions: 

 Birth certificate 

 Marriage certificate 

 Certificate of relationship as Relative (parent/wife/husband/child) of the customer for 

documentation provided under groups 1, 2 and 3 above 

Additional documentation required for transactions at branches:  

1 Deposits received and held by 

branch 

 

- Payroll 

 

- Other deposits 

 

Cash deposit to account 

 

 

 

 

A current and valid Vietnam labor contract and a valid Vietnam Work Permit  

 

Details of deposit 

 

Proof of source of funds or income sources are required for cash deposits to accounts. 

For example, the selling of goods and services will require invoices/ contracts to be presented, which 

have been duly signed.  

2 

Cash Withdrawal from account 

 

- Documents to prove 

spending purposes 

- Documents to support 

cash withdrawals and 

outward remittances at 

branch 

 

 

 

Living expenses are a valid spending purpose and documentation is not required for these purposes. 

 

Branch cash withdrawals and outward remittances will need supporting documentation, such as 

invoices, receipts or contracts for sale. These are required at the time of the transaction to validate the 

purpose of the transaction. 

 

 

 


